post-featured-image

Energiahatékonyság: Kulcs a zöldebb jövőért

A mai korban az energiahatékonyság kulcsszerepet tölt be a klímaváltozás elleni harcban. Ennek számos környezeti haszna van, beleértve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának és az energiafogyasztás csökkenését, valamint a levegőminőség javítását is. Emellett hozzájárul a gazdasági teljesítmény és a piaci versenyképesség növeléséhez, ezáltal jelentős előnyöket kínálva a vállalatok számára, amennyiben energiahatékonyabb működésre térnek át.

 

Energiahatékonyság jelentősége

Előnyök

A korszerű energiafelhasználás számos jelentős pozitív hatást generál, melyek közvetlenül és közvetetten is hozzájárulnak a gazdasági stabilitáshoz és a környezetvédelemhez. Ezek közé tartozik a mérsékelt széndioxid-kibocsátás, a légkör védelme, valamint a gazdasági növekedés és foglalkoztatás támogatása. A magánháztartásoktól kezdve a nemzetgazdaságokig terjedő skálán az energiahatékonyság javítása segít a függetlenség növelésében az importált fosszilis tüzelőanyagoktól, miközben elősegíti a korszerűsített energiarendszerek nyújtotta megtakarításokat is.

 

Szint Előnyök
Lakóépületek Levegőminőség javítása, költségcsökkentés, CO2-emisszió mérséklése
Gazdasági GDP növekedése, importfüggőség csökkenése, biztonságosabb energiaellátás
Társadalmi Egészségügyi és életminőségi javulás, energiaszegénység csökkentése
Nemzetgazdasági Innováció és versenyképesség erősödése, új munkahelyek teremtése

 

Az energiahatékonyság kiemelt helyzete a mai világban

 

Mivel az éghajlatváltozás súlyos problémákkal fenyegeti a bolygónkat, és az energiaigény folyamatosan növekszik, az energiahatékonyságot az utóbbi időben globális prioritássá vált. Ez indokolja a széndioxid-kibocsátás csökkentésére és a környezeti terhek enyhítésére irányuló kezdeményezések kidolgozását. A megújuló energiák használatának előtérbe helyezése mellett az energiahatékonyság javítása lehetőséget biztosít arra, hogy a hagyományos energiaforrásokat hatékonyabban használjuk fel, ezzel is segítve a klímacéloknak való megfelelést.

 

Globális szintű problémák Energetikai válaszlépések
Üvegházhatás és klímaváltozás Széndioxid-kibocsátás csökkentése
Növekvő energiaigény és energiaárak Energiatudatosság és modernizáció
Energiabiztonság és ellátás szavatolása Alternatív energiaforrások és hálózatfejlesztés

 

A gazdasági, technológiai és környezetvédelmi szempontból körültekintő energiafelhasználás kiemelkedő szerepet kapott az Európai Unió és más nemzetek politikájában, beleértve az Európai Zöld Megállapodást, valamint a Párizsi Megállapodást is. Ezek olyan stratégiai lépések, amelyek meghatározó módon formálják az energiapolitikát, és segítenek a fenntarthatóság és környezetvédelem irányába elmozdulni.

 

Energiamegtakarítás kötelezettsége Magyarországon

 

Kereskedelmi energiahatékonysági követelmények a gyakorlatban

 

Az energiát értékesítő vállalatok Magyarországon hatékonyan járulhatnak hozzá az energiamegtakarítás céljaihoz. A kereskedőknek az eladott energia mennyisége alapján előírt éves energiamegtakarítást kell elérniük a végfelhasználás területén. A vállalkozások több módon is eleget tehetnek a megállapított mértékű energetikai kötelezettségvállalásoknak: energetikai beruházásokkal, energiamennyiségek hitelesítésével, vagy szükség esetén az energiahatékonyság növelésére előírt pénzügyi hozzájárulással. Az energetikai auditorok által hitelesített beruházások, a hivatalosan jegyzett fehér bizonyítványok (White Cerificate) adásvétele, vagy az energiahatékonysági járulék megfizetése mind lehetőségek a kötelezettségek teljesítésére.

 

Az Energiahatékonysági kötelességi rendszer  (EKR) eredményességének értékelése

 

Az energiatakarékossági kötelezettségek hatályba lépésével kezdődött el az energiafelhasználás és a környezeti terhelés csökkentésére irányuló programok megvalósítása Magyarországon. A vállalkozások, amelyek energiaforgalmazással foglalkoznak, kiemelt szerepet kapnak a fogyasztás optimalizálásában és a költségek csökkentésében, ezzel növelve a gazdaságilag fenntartható működésüket és piaci versenyképességüket. Az energiamegtakarítási kötelezettség teljesítése azonban pénzügyi és operatív megterhelést is jelent számukra. Az EKR működésének hatékonysági mérlege még kialakítás alatt áll, időközben várakozással tekintenek a rendszer által elérendő energiahatékonysági célokhoz és az ezekből fakadó hosszú távú előnyökhöz a hazai energiapiac szempontjából.

 

Vállalati energiamegtakarítási stratégiák

 

A hőtároló berendezések szepere az energiatakarékosság növelésében

 

Hőtároló technológiák (pl. bevarrt és bontható szigetelések) alkalmazása fontos szerepet játszik a vállalatok energiahatékonyságának fokozásában. Az eszközök télen a meleg, míg nyáron a hűvös levegő megőrzésével csökkentik az épületek hűtésére és fűtésére fordított energiaigényt. Az energiahatékony működés megvalósításánál az élen járó vállalatok új eszközei, mint például a hőakkumulátorok, jelentős mértékű energia- és költségmegtakarítást eredményezhetnek azáltal, hogy optimalizálják a vállalatok energiafelhasználását és teljesítményét. Az innovatív termelőüzemek hőfelhasználása is hatékonyabbá válik az ilyen típusú rendszerek bevezetésével. A hőenergia tárolása és visszanyerése értékes lehetőséget biztosíthat a vállalkozások számára, különösen azoknak, amelyek nagy mértékben támaszkodnak fűtési és hűtési folyamatokra.

 

Az ETP Kft energiahatékonyság előmozdításában betöltött szerepe

 

Az ETP Kft tevékenységi körét az elmúlt évek során igen sikeresen hangolta a bontható hőszigetelések gyártására és fejlesztésére. Ezen kívül a társaság vállalja hőenergetikai auditok és a hőtechnikai veszteségek feltárásának vizsgálatait, valamint a hagyományos hőszigetelési projektek megvalósítását is.

Exportált termékein keresztül a vállalat mérföldköveket ért el a globális piacon, összesen több mint 500 000 hőszigetelést szállított több mint 38 országba. Az érintett projektek sikeres megvalósulását és az ügyfelek pozitív visszajelzéseit követően a vállalkozás kiemelkedő referenciákkal rendelkezik. A megbízhatóság kimutatása a visszatérő ügyfelek magas százalékában is megmutatkozik, melynek sok esetben ajánlások adják az alapját.

Az ETP Kft szakmai hozzáértésével kiemelt figyelmet fordít partneri kapcsolataira és együttműködésre. Az innováció terén végzett munkája támogatása érdekében a vállalat accelerator programot működtet, amely a kezdő vállalkozásoknak komplex szakmai tudást és üzleti stratégiai iránymutatást nyújt.

A vállalat, mint a budapesti EIT InnoEnergy és EIT Urban Mobility központok közreműködője, proaktív szerepet vállal a szakmai közösség fejlődésében. Olyan innovatív vállalkozásokkal keresteti meg a kapcsolatot, amelyek kiegészítő kompetenciát hordoznak, elősegítve ezzel a közös sikerességet.

Az 1990-es évek főbb tevékenysége a vállalat számára az energetikai auditálás és veszteség feltárás volt. Csupán ebben az időszakban a vállalatnak közel 300 ipari üzem és intézmény energetikai vizsgálata fűződik a nevéhez. Ezek eredményeként a partnercégek milliárdos nagyságrendű értékben valósítottak meg gazdaságos beruházásokat, korszerűsítéseket, elsősorban a hőenergia és villamos rendszerekben, de a víz- és szennyvízkezelés területein is.

elit. mi, vulputate, dapibus Praesent mattis